diumenge, de març 23, 2008

Crema de fotografies del Rei

La polèmica per la crema de fotografies del Rei va començar el dia 13 de setembre, quan el monarca va visitar Girona en motiu de la inaguració del Parc Científic i Tecnològic de Girona. L’esquerra independentista de Girona va convocar una manifestació on es van aplegar unes 400 persones i es van cremar fotos del monarca. A causa d’això, van ser cridats a declarar per l’Audiència Nacional Jaume Roura i Enric Stern. Com a protesta per la detenció dels joves de Girona, unes seixantena de persones van participar a la primera concentració antimonàriquica celebrada a Manresa, convocada per quatre grups de l’esquerra independentista de Manresa (CUP, Maulets, Assemblea de Joves i el Casal Popular la Fadulla). L’acte va comptar també, amb un discret dispositiu policial, amb presència dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local. La manifestació va durar ¾ d’hora, al llarg dels quals es van cremar unes quinze fotos del Rei, es va clamar contra la monarquia, i es van sentir càntics a favor de la república i de la independència de Catalunya. Les pancartes i els cants que van dominar van ser: “jo també sóc antimonàrquic/a”, “300 anys d’ocupació i 300 anys de resistencia”, “la monarquia és porqueria”, “ni França, ni Espanya. Països Catalans”, “visca la terra lliure” i per concloure, es va cantar l’himne dels Segadors. La segona, va tenir més èxit i es van comptabilitzar unes 150 persones, amb els mateixos càntics i les mateixes pancartes. També va haver-hi manifestacions a Girona, Lleida, Barcelona i Molins de Rei.


En l’aspecte de les reaccions polítiques, Artur Mas, líder de l’oposició i president de CiU, va expressar als mitjans de comunicació que aquests fets fan que Catalunya quedi com “un país de poble” i que aquestes accions “fan flacs favors a Catalunya, ja que només aconsegueixen traslladar una imatge equivocada del país, que queda com un lloc on la gent s’entreté cremant coses pel carrer”. Segons Mas, “la crema de fotografies ha de ser interpretada com un acte de violència, ja que cremar coses, ja siguin fotogradies del Rei, banderes o retrats d’altres persones, no es poden interpretar d’una altre manera”. Paralel·lament, el president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, va assegurar que aquestes accions “fan molt mal a Catalunya, ja que són utilitzades per PP, la dreta més reaccionària, per atacar Catalunya”. Montilla, va explicar a la premsa que “Catalunya té poc a veure amb uns centenars de persones cremant fotos del Rei, i la majoria de ciutadans, se senten molt lluny d’aquestes actituds i no s’hi reconeixen de cap de les maneres. Catalunya sempre ha reconegut el paper del Rei”, va concloure el president. A Frankfurt, però, Montilla va expressar a Catalunya Ràdio la seva opinió “a títol personal”. Creu que “el Codi Penal no hauria de perseguir la crema de fotos dels Reis, ja que la justícia, en aquest cas, sobredimensiona uns fets que són minoritaris” Per contra, Roger Torras, regidor a l’Ajuntament per la CUP, va defensar que “cremar un paper on hi hagi una imatge del Rei és un simple acte d’expressió d’una voluntat que té una sèrie de gent d’aquest país. Són actes absolutament pacífics en què senzillament s’expressa una opinió”. Per la seva banda, el vicepresident del govern i el líder d’ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, va dir al diari AVUI que, “a un republicà el què l’ha d’indignar és que aquesta institució­ ­–la monarquia- generi uns privilegis que són incompatibles amb el fet que estiguem sotmesos a una mateixa llei”. El PP va demanar més duresa al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, davant la crema de fotos del Rei. El rei Joan Carles va reivindicar en un discurs a la Universitat d’Oviedo el seu paper i el de la institució que representa com el que ha fet possible "el més llarg període d'estabilitat i prosperitat en democràcia viscuts per Espanya".

El que a ningú se li escapa i en els darrers mesos ha quedat demostrat, és que la monarquia, en el cas espanyol, hereva del règim franquista. La monarquia -o la bandera- és un símbol, i la crema d'una foto del rei és una expressió crítica cap al símbol en qüestió, i no cap a la persona. La monarquia borbònica no té mala premsa a Catalunya perquè sí, sinó que la nació catalana té motius per estar enfrontada amb la monarquia hispànica. Unes quantes causes podrien ser la triomfal arribada dels Borbons a les nostres terres amb la guerra de successió, amb la crema de Xàtiva o la destrucció de dues terceres parts de la ciutat de Barcelona, la prohibició de la llengua catalana per part de Felip V...Sectors espanyols, però, creuen que el Rei és un gran defensor de la democràcia, i que Espanya gaudeix d’un sistema democràtic gràcies a la seva actuació en el cop d’estat d’Antonio Tejero. Aquell cop d'estat que va servir per a que tothom oblidés que el Rei l'havia ecollit un dictador, i per a que la gent no es desmadrés més del compte va anar molt bé als Borbons, com deia el general Armada. Si el va muntar ell o no ja no ho va dir...