dimarts, de maig 20, 2008

L'únic camí és la independència

El vicepresident i ministre econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, va anunciar fa dies que publicaria les balances fiscals de les comunitats de l'Estat espanyol. Solbes, que fa mesos s'excusava en què era "molt difícil" publicar les balances fiscals perquè hi havia més d'un mètode per a calcular-les, va afirmar que es publicaran amb "els dos criteris" que demanen els economistes. Tot i això, va deixar molt clar que els resultats que se'n derivin "no condicionaran ni variaran en cap cas" la negociació del finançament amb les comunitats.

És sorprenent que cap dels governs espanyols que hi ha hagut al llarg de la democràcia (si és que se’n pot dir així) no hagi publicat les balances fiscals quan tocava. Però també és molt lògic. I és que recentment, un estudi de la Fundació Josep Irla va revelar que cada habitant de Catalunya rep 2.622 euros menys del que paga a l'Estat, és a dir, cada català veu com Espanya li roba anualment 2.622 euros. I aquest espoli fiscal segueix en augment dia rere dia, mes rere mes, any rere any... L'any 1995 el dèficit fiscal català era d'uns 8.000 milions d'euros. Aquesta xifra va créixer al 2005 fins als 18.600 milions d'euros, més del doble. Per tant no ha de sobtar a ningú que el govern espanyol vulgui amagar aquestes xifres tan escandaloses.

Però és que encara hi ha qui diu que si Catalunya sigués un país independent no podria tirar endavant per manca de pressupost. Que no podríem gaudir de la sanitat que tenim ara (amb cues d’aquí fins a la Xina per a operar-se); que no tindríem l’educació que tenim ara (l’informe PISA parla per si sol); que no podríem fer bones carreteres (som els únics que paguem peatges); etc. No tinc cap mena de dubte que si Catalunya gestionés els seus impostos i pogués decidir lliurement en què invertir-los no hauríem tingut problemes amb l’aeroport del Prat, amb les rodalies, amb la sequera...

I d’aquests números n’extrec tan sols una conclusió: l’únic camí és la independència!